
Klimaatadaptatie in de praktijk. Samenwerken met de natuur. Meten, testen, proeven.

Nederlandse bodems voor wijnbouw, kwaliteit van het bodemvoedselweb, ecologische weerbaarheid.

Nieuwe smaken, Hybriden, Nederlandse wijn-identiteit, Cool climate, duurzaam in de praktijk.
de Wijngaardenier
Ik ben Sico, gastronomische wijngaardenier, initiatiefnemer en gastheer op Wijndomein Bergen, de coöperatieve natuur-inclusieve ledenwijngaard van Nederland.
In deze cursus leer je in 9 weken alles wat je niet leert bij de reguliere wijnopleidingen. Ik neem je mee in dagelijkse praktijk van natuur-inclusieve wijnbouw in Nederland.
De cursus is online en kun je volledig volgen in je eigen tijd. We sluiten de cursus met een wijnproeverij op de wijngaard van Domein Bergen.

Op Wijndomein Bergen verkopen we geen wijnen. Alle wijnen die worden geproduceerd worden verdeeld onder de leden.
Hierdoor kan de wijngaardenier en zijn team zich volledig focussen op de duurzaamheid van de wijngaard en de kwaliteit van de wijnen.
We werken op Domein Bergen samen met experts op verschillende vakgebieden zoals wijnbouw, agroforestry en ecologie.
Leer in 1 tot 1,5 uur per week alles over duurzame wijnbouw in Nederland

Deel 1
Geen enkel wijnjaar is hetzelfde. Wat maakt het ene wijnjaar top en het andere een drama. De uitdagingen van de duurzame wijngaardenier met wisselende seizoenen en snellere klimaatverandering.

Deel 2
Biodiversiteit is geen luxe. Een rijk bodemleven zorgt voor unieke smaakeigenschappen in je wijn. Maar samenwerken met de natuur, hoe doe je dat in de praktijk? Doen druiven beter hun best op een arme bodem of geeft een rijke bodem meer complexiteit?

Deel 3
Wat is de Nederlandse Wijnidentiteit? Welke rol spelen hybriden? Is Coolclimate de trend voor de toekomst? Waarom willen we de eigenlijk biodynamische wijnen, of toch juist niet? Ecologisch duurzaam, maatschappelijk duurzaam of economisch?